Αρχική Σελίδα  |  Εσπερινό Γεν. Λύκειο  |  Διαφορετικότητα 2008  |   Επικοινωνία  |ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
 

Επειδή η κάθε ΄αναπηρία΄ ή καλύτερα η κάθε ιδιαιτερότητα είναι και μεγάλη και βασανιστική μόνον όταν εμείς οι υπόλοιποι, οι πολλοί, επιτρέπουμε να είναι, τολμήσαμε να μπούμε εμείς στον κόσμο της σιωπής να ΄σπάσουμε΄ τα στεγανά, να προσπαθήσουμε να τον κατανοήσουμε, να τον μάθουμε. Έτσι φθάσαμε στην αντιστροφή της ισχύουσας αρχής του πλειοψηφικού δικαίου που ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και κατά συνέπεια και στις ανθρώπινες σχέσεις, και εμείς, οι πολλοί, ταχθήκαμε πίσω από τη μία, τη Ρίτσα. Μας εμπιστεύθηκε, την εμπιστευθήκαμε, την ακολουθήσαμε - έστω και στοιχειωδώς στην αρχή - στον κόσμο της Νοηματικής Γλώσσας. Τη δική της γλώσσα την κάναμε και δική μας και :
- βήμα-βήμα φθάσαμε στην ενεργό συμμετοχή μας στα δρώμενα της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, μέσα και έξω από την τάξη, ακολουθώντας τα μονοπάτια της σιωπής, που οδηγούν στη δυνατότητα έκφρασης- επικοινωνίας μέσω της Νοηματικής Γλώσσας
- Ξεκινώντας από το 2007-2008 συντάξαμε ένα Λεξικό ή Νοηματολόγιο – σε ηλεκτρονική μορφή - που καλύπτει βασικές ανάγκες έκφρασης και επικοινωνίας της σχολικής ζωής, αλλά και τις απλές καθημερινές ανάγκες έκφρασης και επικοινωνίας.
- Συνεχίζοντας το 2008-2009 αποτελέσαμε αναπόσπαστο τμήμα κάθε σχολικής εκδήλωσης και παράλληλα κατασκευάσαμε ένα εκπαιδευτικό λογισμικό εκμάθησης των συμβόλων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
- Με τα '4 Δευτερόλεπτα' ξεκινήσαμε μια προσπάθεια κατασκευής video, με την καταγραφή στιγμών της παράλληλης καθημερινότητάς μας, θέτοντας ερωτήματα, δημιουργώντας απορίες και απαντώντας σε κάποιους προβληματισμούς.

Στέλλα Τέγου - Στεργιοπούλου
Διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕ.Λ Καστοριάς


* Η ποιότητα του οπτικοακουστικού υλικού προσαρμόστηκε για τις ανάγκες
της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας, και υπάρχει σε ποιότητα DVD και HD.

Κατασκευή ® Κώστας Τσέλιος - Εσπερινό ΓΕ.Λ 2009 ® Επιμέλεια: Στέλλα Τέγου-Στεργιοπούλου, Ανδρέας Βράκας