Αρχική σελίδα

an image

Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να ταξιδεύει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Το ταξίδι στο διάστημα ήταν πάντα μια μακρινή μεν, αλλά μεγάλη του επιθυμία και η εξερεύνηση του διαστήματος ένας στόχος απίστευτα θελκτικός, τον οποίο κυνηγούσε συνεχώς.
Οι Διαστημικές πτήσεις αποτελούν την συναρπαστικότερη από όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκε το ανθρώπινο είδος στην ιστορία του. Όμως ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσουν διέξοδο για τη λύση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι, ο υπερπληθυσμός, το περιβάλλον.
Ο 20ος αιώνας έχει ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «Διαστημική εποχή». Για πρώτη φορά ο άνθρωπος κατάφερε να «φτάσει» τα αστέρια και να εισέλθει στο χώρο τους, να ξεπεράσει δηλαδή τα όρια της γηίνης ατμόσφαιρας, με τα διαστημικά σκάφη.
Η μέχρι σήμερα εξερεύνηση του διαστήματος συνέβαλε ριζικά στην ανάπτυξη της Αστρονομίας καθώς και άλλων βασικών επιστημών ώστε η επιστημονική γνώση να μπορεί να συνεισφέρει και στην καθημερινή μας ζωή αλλά και να προβλέψει πιθανούς κινδύνους για τον πλανήτη μας, που προέρχονται απο το διάστημα.
Παράλληλα δημιούργησε την Αστροναυτική ενώ ένα πλήθος εκπληκτικών τεχνολογικών σύγχρονων εφευρέσεων και εφαρμογών οφείλεται στη μεγαλειώδη αυτή προσπάθεια του ανθρώπου


3D φωτογραφίες
Φορέστε τα 3d γυαλιά σας πατήστε πάνω στις εικόνες και δείτε ...
an image Έπειτα από ένα ταξίδι 680 εκατομμυρίων χιλιομέτρων διάρκειας 9,5 μηνών, το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα Phoenix Mars Lander φτάνει στην βόρεια πολική περιοχή του Άρη.
Μέσω δύο έγχρωμων στερεοσκοπικών καμερών, που είναι τοποθετημένες σε έναν ιστό δύο μέτρων πάνω από το σκάφος, λαμβάνονται πανοραμικές εικόνες του περιβάλλοντος χώρου, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στη γη.
Μια από τις φωτογραφίες που έχει γνωρίσει ευρεία διάδοση είναι αυτή που δείχνει το ένα από τα τρία πόδια του Phoenix να εκτείνεται και να καταλήγει στο ανώμαλο έδαφος του Κόκκινου πλανήτη, που αποτελείται από χαλίκια και βότσαλα.
Οι πρώτες εικόνες έχουν ληφθεί σε σχετικά μικρές αποστάσεις από το όχημα, αποκαλύπτοντας ό,τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διαστημικό όχημα.
Μερικές εκδοχές της ίδιας φωτογραφίας μπορείτε να δείτε σε μια συλλογή στο Flickr, στο blog The Martian Chronicles και Mars Unearthed.
an image Άλλη μια στερεοσκοπική φωτογραφία, που δείχνει τις σκιές και τα βράχια γύρω από το όχημα, έχει δημοσιευθεί στο διαδικτυακό τόπο του Phoenix στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η εικόνα αυτή δείχνει «τεντωμένη» επειδή είναι ειδικά σχεδιασμένη για κυλινδρική προβολή, κατάλληλη για πανόραμα 360 μοιρών. Το Phoenix δεν είναι το πρώτο ερευνητικό σκάφος που στέλνει στερεογράμματα εικόνων. Το HazyHills προσφέρει περίπου 70 εικόνες στερεοσκοπικές από τα εξερευνητικά οχήματα Spirit και Opportunity, ενώ το Mars Unearthed διαθέτει αρκετές φωτογραφίες από οχήματα αλλά και από το δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter, το Mars Global Surveyor και τον ευρωπαϊκό Mars Express.

Λογισμικό
an image

Εικονικά Πλανητάρια
1. Cartes du Ciel (GR - Free)
2. Stellarium (GR - Free)
3. Celestia
4. Virtual Moon Atlas (Free)

Δορυφορικές απεικονίσεις
1. GoogleEarth
2. NASA World Wind

Πηγές
an image

1. NASA
2. New Scientist
3. Astrophysical Journal
4. Physics World
5. Astrobiology
6. physics4u
7. Bikipedia
8. PhysicsWeb
9. openscience
10. BBC
11. The Independent
12. Nature
13. Science Daily
14. SPACE
15. Los Angeles Times

Από τα άστρα στo σπίτι μας

Το διάστημα αποτελεί ένα εχθρικό περιβάλλον, κυριολεκτικά θανατηφόρο για την ανθρώπινη ζωή. Προκειμένου, λοιπόν, να υποστηρίξει τις ζωτικές λειτουργίες των αστροναυτών, η NASA ανέπτυξε ορισμένες εξωτικές τεχνολογίες, οι οποίες αργότερα πέρασαν στην καθημερινή χρήση εδώ στη Γη.
1. Φίλτρα νερού: τα συνηθισμένα, πλέον, φίλτρα νερού με ενεργό άνθρακα ήταν μια εφεύρεση της NASA, ώστε το νερό που είχαν στη διάθεσή τους οι αστροναύτες να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρό, καθώς και η πιο απλή ασθένεια στο διάστημα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
2. Επαναφορτιζόμενα εργαλεία: ως γνωστό στη Σελήνη δεν υπάρχει ούτε ΔΕΗ, ούτε πρίζες. Ωστόσο οι αστροναύτες χρειάζονταν ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, για να συλλέξουν σεληνιακά πετρώματα. Έτσι η NASA σε συνεργασία με την Black & Decker ανέπτυξε το πρώτο τρυπάνι με μπαταρία το 1961.
3. Ανατομικά παπούτσια: οι μπότες που φορούσε ο Νιλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη διέθεταν ένα ελατήριο και εξαερισμό για λόγους άνεσης. Οι εταιρείες αθλητικών ειδών προσάρμοσαν αυτή την τεχνολογία στα παπούτσια τους και έτσι σήμερα τα αθλητικά παπούτσια αερίζονται καλύτερα και διαθέτουν σόλες που χαρίζουν μεγαλύτερη ώθηση στους αθλητές.
4. Αόρατα «σιδεράκια»: τα οδοντικά «σιδεράκια» μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά είναι δεν είναι καλαίσθητα. Τα νέας τεχνολογίας λευκά σιδεράκια κατασκευάζονται από ένα υλικό που αρχικά δημιουργήθηκε για τις ανάγκες προστασίας των διαστημικών σκαφών.
5. Θερμόμετρα υπερύθρων: έκαναν την εμφάνισή τους το 1991 αλλά βασίζονται στο σύστημα που είχε αναπτύξει από δεκαετίες η NASA για να μετρά τη θερμοκρασία μακρινών άστρων. Αρκεί να στρέψουμε την κεφαλή του θερμομέτρου προς το σώμα που θέλουμε και η θερμοκρασία του θα εμφανιστεί σε λίγα δευτερόλεπτα στην οθόνη του θερμόμετρου.
6. Συστήματα παρακολούθησης ασθενών: σήμερα χρησιμοποιούνται σε όλες τις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά αρχικά αναπτύχθηκαν για την παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των αστροναυτών.

Το πρόγραμμα
an image
Υπεύθυνοι προγράμματος
Μαρία Τσιοπούλου
Κώστας Τσέλιος

Συμμετέχοντες μαθητές
Φίλιππος Σαμανόπουλος

Πάμε Διάστημα
 • Περίληψη του προγράμματος

  1. Ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες του ανθρώπου να ταξιδέψει έξω από την Γη.
  2. Οι λόγοι που ο άνθρωπος κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, όπως και αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν
  3. Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες σε όλα αυτά τα σχέδια
  4. Το σημείο πού είμαστε σήμερα σε όλη αυτή την προσπάθεια
  5. Τα σχέδια για το εγγύς και απώτερο μέλλον
  6. Ένα εικονικό ταξίδι στον Άρη

 • Βραδιά με τ΄αστέρια

  Με την συνδρομή του Συλλόγου Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς, στον αύλειο χώρο του σχολείου, σε μια κατάλληλη βραδιά για αστρικές παρατηρήσεις, θα στηθούν τηλεσκόπεια όπου θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.