ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΑΚΩΝ & ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

an image

Ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς δημιουργήθηκε το 2003 και κάθε χρόνο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με τηλεσκόπια για την διάδοση της Αστρονομίας και την εκκίνηση του ενδιαφέροντος για ενασχόληση με την επιστήμη αυτή γενικά και την ερασιτεχνική Αστρονομία ειδικά.
Εκδηλώσεις και παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο έγιναν τον Αύγουστο του 2008 παραλία Καστοριάς (απέναντι από τη Νομαρχία) με παρατήρηση της Σελήνης και του Δία, στις 30-05-2009 με μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Νεστορίου και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο του Κρόνου και της Σελήνης.
Επίσης ο Σύλλογος συμμετείχε στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ελλάδος στο όρος Καλλίδρομο, κοντά στην Λαμία, στις 26-28/07/2009 όπου και έγινε παρατήρηση του Ήλιου μέσω τηλεσκοπίου με ειδικό φίλτρο.
Για πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο Ηλιακών & Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς και πληροφορίες γενικά για την Ερασιτεχνική Αστρονομία,στους:
Φαρδή Νικόλαο: τηλ. 2467084552, Κιν. 6938185278, e-mail: n.fardis@yahoo.gr
Σαμανόπουλο Φίλιππο: κιν. 6945736973
Παπαντίνα Γεώργιο: κιν. 6932143139, e-mail: apapantin@kta.forthnet.gr

Εκδηλώσεις - εξορμήσεις του Συλλόγου

· Αύγουστος 2008
Παραλία Καστοριάς (απέναντι από τη Νομαρχία).
Παρατήρηση με το τηλεσκόπιο, της Σελήνης και του Δία.
Δειτε την φωτογραφία


· 30 Μαίου 2009.
Μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Νεστορίου
Παρατήρηση με το τηλεσκόπιο του Κρόνου και της Σελήνης.
Δειτε την φωτογραφία


· 26-28 Ιουλίου 2009
Στο όρος Καλλίδρομο, κοντά στην Λαμία.
Καλοκαιρινή εξόρμηση του Συλλόγου στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ελλάδος
Παρατήρηση του Ήλιου μέσω τηλεσκοπίου με ειδικό φίλτρο
ΠΡΟΣΟΧΗ: η παρατήρηση του Ήλιου μέσω τηλεσκοπίου γίνεται με ειδικά φίλτρα, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ μόνιμης βλάβης στα μάτια ή και τύφλωσης
Δειτε την φωτογραφία
Δειτε την φωτογραφίαΤηλεσκόπια

Ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό οπτικό Λίππερσεϊ το 1608.
Η φήμη του οργάνου που "έβλεπε μακριά" έφτασε μέχρι το Γαλιλαίο. Αυτός τότε κατασκεύασε ένα τηλεσκόπιο και το έστρεψε για πρώτη φορά προς τον ουρανό.
Με το τηλεσκόπιο ο Γαλιλαίος είδε:
όρη στη Σελήνη, φάσεις στην Αφροδίτη, κηλίδες στον Ήλιο και αστέρες στο Γαλαξία.
Το τρίτο τηλεσκόπιο του (με μεγένθυση 30) ο Γαλιλαίος το δώρισε στο δόγη της Βενετίας.


Τα οπτικά τηλεσκόπια
Διοπτρικό (Refractor) Διοπτρικά ή διαθλαστικά λέγονται τα τηλεσκόπια που συλλέγουν και συγκεντρώνουν το φως με τη χρήση στρογγυλών κυρτών κρυστάλλων (φακών).
Διοπτρικό ήταν και το πρώτο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό Λιππερσέυ το 1608 όπως και αυτό που κατασκευάστηκε το επόμενο έτος από τον Γαλιλαίο.
Κατοπτρικό (Reflector) Τα κατοπτρικά ή Νευτώνεια Τηλεσκόπια (reflectors) συλλέγουν και εστιάζουν το φως με τη βοήθεια κοίλου παραβολικού κατόπτρου (καθρέφτης).
Ο πρώτος που επινόησε τηλεσκόπιο με κάτοπτρο ήταν ο Νεύτων τον 17ο αιώνα, για αυτό τα κατοπτρικά τηλεσκόπια λέγονται και Νευτώνεια.
Καταδιοπτρικό (Katadioptric) Τα καταδιοπτρικά τηλεσκόπια χρησιμοποιούν και φακούς και κάτοπτρα και σε αυτό οφείλουν και την ονομασία τους. Το φως συγκεντρώνεται στο πρωτεύον κάτοπτρο (το οποίο και καθορίζει το άνοιγμα του τηλεσκοπίου) και στη συνέχεια ανακλάται στο δευτερεύον κάτοπτρα και διορθώνεται από φακό.
Άλλες Παραλλαγές
CLANT (Clear apperture Newton) , COUDE , Schiefspiegler , multi schiefspiegler (με τρία κάτοπτρα)
>> ... Δείτε περισσότερα

Τα ραδιοτηλεσκόπια
Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι δέκτες ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν διάφορες πηγές στο σύμπαν. Η συλλογή και η εστίαση των κυμάτων γίνεται με κοίλους παραβολικούς ανακλαστήρες όπως και στα οπτικά (κατοπτρικά) τηλεσκόπια. Ο σχηματισμός της ραδιοεικόνας είναι μία αρκετά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι δυνατόν επίσης να συντονιστούν μεταξύ τους ραδιοτηλεσκόπια σε απόσταση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγάλη ευκρίνεια των λαμβανομένων εικόνων. Αυτός ο συντονισμός καλείται συμβολομετρία.
>> ... Δείτε περισσότερα

Τηλεσκόπιο Hubble
Είναι τροχιακό τηλεσκόπιο σε τροχιά γύρω από την Γη. Το Hubble Space Telescope είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της ESA ( European Space Agency ) και της NASA ( National Aeronautics and Space Administration ) για την διαχείριση του διαστημικού αστεροσκοπείου μακράς διάρκειας, προς όφελος της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας. Το HST είναι ένα αστεροσκοπείο του οποίου η ιδέα χρονολογείται από που το 1940, η μελέτη και κατασκευή του έγινε μεταξύ του 1970 και του 1980 και άρχισε να λειτουργεί από το 1990.
>> ... Δείτε περισσότερα

Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ( IAU ) ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σου να το Ανακαλύψεις».
Σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο.

Επίσημη Ιστοσελίδα Ελληνικής Συμμετοχής: http://www.astronomy2009.gr/
Ημερολόγιο εκδηλώσεων των ερασιτεχνικών συλλόγων για το 2009: http://www.iya2009.gr/

Επικοινωνία
an image
Φαρδή Νικόλαο
Τηλ. 2467084552
Κιν. 6938185278
e-mail: n.fardis@yahoo.gr

Σαμανόπουλο Φίλιππο
Κιν. 6945736973

Παπαντίνα Γεώργιο
Κιν. 6932143139
e-mail: apapantin@kta.forthnet.gr

Πάμε Διάστημα
 • Περίληψη του προγράμματος

  1. Ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες του ανθρώπου να ταξιδέψει έξω από την Γη.
  2. Οι λόγοι που ο άνθρωπος κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, όπως και αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν
  3. Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες σε όλα αυτά τα σχέδια
  4. Το σημείο πού είμαστε σήμερα σε όλη αυτή την προσπάθεια
  5. Τα σχέδια για το εγγύς και απώτερο μέλλον
  6. Ένα εικονικό ταξίδι στον Άρη

 • Βραδιά με τ΄αστέρια

  Με την συνδρομή του Συλλόγου Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς, στον αύλειο χώρο του σχολείου, σε μια κατάλληλη βραδιά για αστρικές παρατηρήσεις, θα στηθούν τηλεσκόπεια όπου θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.