ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

"Γιατί ... Καστοριά; Γιατί ... Γράμμος; Γιατί ... Αλιάκμονας; Περιβάλλον και Ονόματα, Ονόματα και Περιβάλλον"


Συμμετέχοντες μαθητές

Αθανάσιος Δεληδήνας
(Καστοριά)

Ασήμω Αποστολίδου
(Άργος Ορεστικό)

Βασίλης Ζάζος
(Καστοριά)

Βασίλης Μπάτζιος
(Μαυροχώρι)

Ευδοξία Ιωάννου
(Πεύκο)

Θωμαή Αναγνώστου
(Άνω Πτεριά)

Κων/νος Βλαχοδήμος
(Κορέστεια)

Κων/να Δατσιάδου
(Βισιννιά)

Μαρία Κοκκαλένιου
(Καστοριά)

Μαρία Ξανθοπούλου
(Αμπελόκηποι)

Μιχάλης Κοσκινάρης
(Κωσταράζι)

Τριαντάφυλλος Δαγκλές
(Βογατσικό - Γέρμας)


Προβολή Πρόγραμμα Π.Ε. σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Υπεύθυνοι προγράμματος

Αγγελική Μπαλτατζή

Σάκης Ευαγγέλου


Αφορμή για το σχολικό εξωδιδακτικό πρόγραμμά μας στάθηκε η αγάπη για τον τόπο στον οποίο ζούμε και παράλληλα η περιέργεια και η ανάγκη να δούμε πιο προσεκτικά την προέλευση της ονομασίας διαφόρων τοποθεσιών, που είναι χαρακτηριστικές στο νομό και στην πόλη μας.

Η έρευνά μας ξεκίνησε από τον εξής προβληματισμό: "Τι είναι αυτό που ωθεί τον άνθρωπο να "βαφτίζει" το περιβάλλον στο οποίο ζει και να το "μεταμορφώνει" από μια ανώνυμη τοποθεσία στο "δικό του" μέρος;

Οι μαθητές που συμμετέχουμε στο παρακάτω πρόγραμμα καταγόμαστε από διάφορες περιοχές όλου σχεδόν του νομού. Μπορέσαμε, λοιπόν, με επιτόπιες μελέτες και αναζήτηση στοιχείων να διαπιστώσουμε πως ανθρώπινες δραστηριότητες, γεγονότα και εμπειρίες, αλλά και η ίδια η μορφολογία των τόπων εμπνέουν ή υποβάλλουν με τον τρόπο τους ονομασίες που παραδίδονται αναλλοίωτες ή παραλλαγμένες από γενιά σε γενιά.

Αυτές τις πληροφορίες αναζητήσαμε, αυτά τα δεδομένα ανακαλύψαμε και καταγράψαμε μέσα από την έρευνά μας. Μια έρευνα που βήμα - βήμα μας οδήγησε να βλέπουμε αυτόν τον τόσο δικό μας τόπο μ' "άλλον μάτι".